Tidigare utställningar

Tecknade figurer

Kollornas värld

17 nov 2019 – 8 mars 2020

I vår lekutställning Kollornas värld får man träffa Lillkollan och hennes storebror Storkollan, ordna plättkalas i Kollornas hus Kollrede, rutcha från Viktigpetters hus Skrapan, följa Pladoskan genom hinderbanan eller vara kreativ i pysselhörnan.

Utställningen är baserad på böckerna om Kollorna av Ann-Christine Waller & Anni Wikberg och riktar sig till barn i åldern 3-10 år.

Red is the Colour of Your Life

7 sept  – 20 okt 2019

En utställning av fotograf Maria Rosenlöf om platsens betydelse, om radon, rapakivi och att se eller inte vilja se.

Den röda rapakivigraniten syns överallt på Åland – i vägar, gamla kyrkor och nya husgrunder. Släta klippor skapar tillsammans med havet en positiv självbild och lockar turister. Distinktionen mellan det synliga och det osynliga är ofta oklar. Det som är vackert och användbart i naturen kan också vara farligt.
Utställningen undersöker den djupt inrotade mänskliga vanan att leva med ögonen slutna.  Vi fortsätter ofta att leva med något, eller någon, trots att vi vet att det inte är bra för oss. Vad händer om platsen vi bor på är skadlig för oss?

Med IFK Mariehamn i 100 år

24 maj – 25 augusti 2019

Idrottsföreningen IFK Mariehamn grundades 1919 och firar i år 100 år av aktiv verksamhet. Som en del av firandet under jubileumsåret visas en specialutställlning på Kulturhistoriska som skildrar föreningens 100 åriga historia. Genom texter, nostalgiska bilder, och föremål i form av idrottsutrustning från förr och nu kan besökaren ta del av idrottens utveckling i Mariehamn och se hur den vuxit till den folkrörelse den är idag.

Utställningen är producerad i samarbete med IFK Mariehamn.

Mångkulturella Åland i folkdräkt

30 mars – 5 maj 2019

Vi är unika och olika som våra folkdräkter.

På Åland bor ungefär 90 olika nationaliteter. Projektet Mångkulturella Åland i folkdräkt visar hur unika vi alla är med våra traditioner, vår kultur och historia och våra folkliga dräkter som inkluderar allt detta.
Tetiana Tymoshenko (fotograf) och Irina Bendukidze-Fisun (stylist),

Våra skatter

25 feb – 15 sept 2019

(nischutställning), föremål som fotograferats till museipusslet

Det var bättre förr! Ska vi återvinna det förflutna?

23 jan – 17 mars 2019

Människors levnadssätt för 200 år sedan hade inte samma inverkan på miljön som våra vardagsliv har idag. Finns det något vi kan återvinna från hur man levde då för att bli mer hållbara idag? I utställningen jämförs dagens hållbarhetsfrågor med hur man levde förr. Genom en uppdelning i huvudteman Mat, Kläder, Vatten & hygien, Resor & transport och Bygga & bo kan man inspireras av hur man gjorde förr för att uppnå en mer hållbar vardag.
Teckningar av konstnären Sandra Törnroth bidrar till utställningen med humoristiska jämförelser mellan tankesätt förr och nu. I utställningen medverkar textilkonstnär Simon Fergin som återbruksinspiratör med sitt verk ”Kanin med morot”.

Lucia 75 år

8 nov 2018 – 6 jan 2019

(nischutställning), Folkhälsan på Åland

1918 – brännpunkt åland

5 okt – 6 jan 2019

Den gamla ordningen i Ryssland är borta. Första världskriget som har skördat miljontals liv på väst- och östfronten går mot sitt slut. Finlands självständighet omvandlas snabbt till ett blodigt inbördeskrig mellan röda och vita styrkor. Åland och dess befolkning har hittills skonats från krigets grymheter men plötsligt under vår-vinter 1918 blir öarna en brännpunkt för händelser utifrån.

Den här utställningen handlar om händelser på Åland under 1918 och om hur inbördeskriget i Finland samt världskriget i Europa spillde över till Åland med långtgående konsekvenser för ögruppens framtid.

Det ligger i tiden

1 juni – 23 sept 2018

Tiden är något vi alla upplever på vårt eget sätt. Hur känns tiden när man väntar på ett nytt hjärta? Vilken betydelse har en tusendels sekund för en elitidrottare?

Denna utställning visar hur tiden styr våra liv och hur människor alltid försökt mäta och kontrollera tiden. Utställningen bygger på ett ”hands-on” koncept, med olika interaktiva stationer som är både informativa och på ett engagerande sätt får man att stanna en stund och fundera på vad tiden faktiskt betyder.

Utställningen är en vandringsutställning producerad av Regionmuseet Kristianstad i samarbete med Högskolan i Skövde, Sverige.

MOPIC – Motion Pictures at an Exhibition

5-24 maj 2018

Under 2016 – 2017 har elever från klassen 8-9a i Godby högstadieskola genomfört ett Erasmus+ projekt. Målet har varit att skapa ett virtuellt museum av elever för elever med innehåll från de fyra deltagande länderna; Litauen, Katalonien, England och Åland. Eleverna valde olika historiska platser som lyfts fram med hjälp av ny teknik. I det åländska rummet är det Pommern, Bomarsund och Ålands stenålder som man får fördjupa sig i. Genom målningar, affischer, ny musik med gamla instrument samt film har eleverna fått historien att leva igen.

Mod, hopp och kraft

23 mars . 29 april 2018

Detta är en utställning om att insjukna i cancer och hur livet kan se ut under sjukdomstiden och efteråt. Genom dokumentärt fotomaterial av Tiina Tahvanainen samt installationer av Minna Öberg visas cancerns olika ansikten på Åland. Ålands Cancerförening r.f. bidrar till utställningen med faktabaserat textmaterial.

Då farfars mormor var ung. Dräkter ur samlingarna

9 feb – 18 mars 2018

Vi ställer ut ett tiotal vackra dräkter som visar en glimt av det åländska
kvinnomodet kring förra sekelskiftet. Men hur bekväma var de?
Hur kändes det att vara insnörd i en korsett?

KISS – the exhibition – mer än bara smink, Alexander Johansson
1 dec 2017  – 28 jan 2018

Vårt Finland, Fotoklubben Obscura, årsutställning
13 okt 2017 – 19 nov 2017

Traktorer och maskiner (nischutställning), egenproducerad
10 okt 2017 – 31 okt 2018

Talar föremålen svenska? Egenproducerad
9 juni 2017 – 1 okt 2017

Bufo Bufo den förskräcklige (nischutställning), Tiina Dahlman, grodsamling
4 maj 2017 – 8 okt 2017

Welcome home, Arkitekt Michael Donalds & NIPÅ
31 mars 2017 – 21 maj 2017

Vem är hen? Om språk och identitet, Norrtälje museum
27 jan 2017 – 12 mars 2017

 

Utställningar 2016

Kollektion, Fotoklubben Obscura, årsutställning
18 nov 2016 – 8 jan 2017

X